Je loopt bij ons de deur uit, helemaal happy met je nieuwe haarkleur, maar helaas heb je na een tijdje het idee dat de kleur steeds minder mooi begint te worden. Is dit herkenbaar? Lees dan verder en ontdek wat je kan doen om dit probleem te voorkomen.

Waardoor vervaagt een haarkleur?

Een lang behoud van je haarkleur heeft alles te maken met de kwaliteit van je haar, zonder een goede haar kwaliteit behoud je ook geen mooie haarkleur. Wat zorgt precies voor een slechtere haar kwaliteit? Er zijn verschillende aspecten waardoor de haar kwaliteit verloren gaat, bijvoorbeeld het gebruik van te warme hitte tools en het chemisch behandelen van je haar. Zelf het borstelen van je haar en de invloeden van buitenaf, denk hierbij aan verandering van het weer, zonlicht en zee, hebben invloed op de kwaliteit van je haar! ls het haar beschadigd is, raken de aminozuren waaruit de eiwitten in het haar zijn opgebouwd verzwakt en wordt het haar minder sterk. Dit uit zich in: haarbreuk, broos haar, pluizig haar dat moeilijk handelbaar is en dof, futloos haar. Beschadigd haar heeft ook vocht nodig om de hydratatie-graad op peil te brengen, de haarschubben te helpen herstellen en het haar weer zacht en glanzend te maken.

Wat doet het haar kleuren met je haar?

In je haar zitten metaaldeeltjes, vooral vlakbij de punten. Metalen zijn slecht als het om kleuren gaat. Wanneer je je haar kleurt met een permanente kleuring, kunnen de metalen in het haar in aanraking komen met de waterstof perioxide die bij kleuren gebruikt wordt. Op het moment dat dit gebeurt, worden er vrije radicalen gecreëerd, deze kunnen schade aanrichten in het haar. De vrije radicalen vallen dan de haarbruggen in de keratine in ons haar aan. En afgebroken haarbruggen betekenen:  beschadigd haar!

Wat doet hitte styling met je haar?

Het is wetenschappelijk onderzocht dat het stijlen van het haar met een temperatuur van 185 graden Celsius het beste houdbare resultaat geeft met zo min mogelijk schade aan het haar. Stijl je je haar met hittetools boven de 210 graden dan richt je schade aan het haar die onomkeerbaar is. Op het moment dat het haar beschadigd is, betekent dit minder houvast van de kleur in het haar. Kleurpigmenten van een permanente kleuring gemengd met de waterstof perioxide hechten zich in de vezel laag van het haar. Op het moment dat we met beschadigd haar te maken hebben, kunnen deze pigmenten zich lastig hechten in het haar. Waardoor de kleur er gemakkelijker “uitloopt” tijdens het wassen.

Hoe bescherm je de kleur van je haar?

De juiste haarverzorging helpen je bij het beschermen van jouw haarkleur. Producten die histidine en vitamine E bevatten, helpen het haar te beschermen na het kleuren en zorgen voor langer kleurbehoud. Daarnaast is een optimale pH waarde van je shampoo belangrijk om ervoor te zorgen dat het haar goed gesloten blijft, dat wil zeggen dat de haarschubben mooi gesloten zijn, en het als het ware de kleur vasthoudt.

Welke producten kan ik het beste gebruiken?

Herken je jezelf in de punten waardoor je haarkleur vervaagd? Dus is je haar bijvoorbeeld droog of beschadigd maar je wilt je haarkleur zo lang mogelijk mooi houden? Dan is Kerastase Bain Chromatique Riche iets voor jou! Deze shampoo is speciaal voor haar met highlights of droog en beschadigd gekleurd haar. Of vind je het fijn als er meer plantaardige stoffen in de shampoo zitten? Dan kan je gaan voor Keeping Color van ZOE-T. Deze shampoo is zacht voor het haar en bevat geen parabenen of sulfaten. Naast een goede shampoo is een masker of conditioner een must! Moroccanoil heeft hierin iets heel leuks ontwikkeld. Moroccanoil color depositing mask met kleurpigmenten die het haar ook direct intens hydrateren. Zo kan je je haarkleur opfrissen of je kan gaan voor een tijdelijke kleuring.