Je leest en hoort het overal. Parabeen en sulfaat vrije shampoo, Conditioner zonder siliconen.

Maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom word het in bepaalde producten alsnog verwerkt?

PARABENEN

Het is een scheikundige benaming voor een bepaalde stof, die fungeert als een conserveringsmiddel voor cosmetica en beauty producten. Eigenlijk zijn ze dus echt nodig, tot op zekere hoogte. Een pot crème waar je met je vingers in zit zal meer parabenen bevatten dan een spray of een tube. De parabenen zorgen er dus voor dat de cosmeticaproducten niet bederven.

Het is niet bewezen dat het slecht voor je is, maar er wordt beweerd dat het een kankerverwekkende stof is. Dus al gauw zal je denken, Hup! Weg met die zooi!  Maar wil je producten hebben zonder parabenen dan zal je toch al snel meer geld kwijt zijn, omdat deze producten vaak biologisch gemaakt zijn.

Deze producten kunnen ingrediënten zoals organische zuren bevatten, deze kunnen helpen om een product langer goed te houden zonder de schadelijke bijwerkingen van parabenen. Voorbeelden van organische zuren die in plaats van parabenen kunnen worden gebruikt zijn diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat.

SILICONEN

Een van de ingrediënten van beauty producten is siliconen en ook dit wordt afgeraden om te gebruiken. Wat is het? Het zijn kunststoffen die silicium bevatten. Oké, en nu? Het komt er op neer dat producten die siliconen bevatten een dun laagje achterlaten. Dit dunne laagje kan dan dus de huid (of het haar) afsluiten waardoor er dus niks bij kan komen, maar ook de slechte bacteriën en schimmels niet weg kunnen. Het komt met name veel voor in haarproducten.

Nu is er wel een verschil tussen natuurlijke en synthetische siliconen, maar beide hebben hetzelfde effect. De plantaardige siliconen kun je grotendeels uitwassen en zijn dus niet zo gevaarlijk voor je haar. De synthetische versie echter wel. Elke keer komt er weer een laagje erbij, waardoor je dus je huid afsluit. Tijdelijk heb je dan misschien wel een goede coupe, maar uiteindelijk droogt het je haar uit en creëer je een gevoelige hoofdhuid.

SULFATEN

Sulfaten bestaan uit zouten of esters van zwavelzuur. Het zijn reinigers en zorgen ervoor dat het haar ontvet wordt. Sulfaten bestaan uit twee delen. Een water oplosbare deel en een olie oplosbare deel. Het olie oplosbare deel hecht zich aan het vuil in het haar. Vervolgens zorgt het wateroplosbare deel dat het vuil zich oplost in water en zo weggespoeld wordt. Een andere reden waarom er in cosmeticaproducten sulfaten zitten, is vanwege het schuimeffect.

We weten nog steeds niet waarom zoveel mensen zich de laatste tijd zo anti-sulfaat gedragen. Sulfaten heb je in gradaties van mild tot erg agressief. Tegelijkertijd geldt, hoe agressiever sulfaten zijn hoe meer ze reinigen/ontvetten. En wie wilt er niet met fris en schoon haar bij lopen? De agressiviteit van de sulfaten kan wel tot huidirritaties leiden. Dit laatste gebeurt vooral als je een gevoelige huid hebt. Sulfaten reinigen soms zo intensief dat ze jouw natuurlijke olielaagje ook laten oplossen met uitdroging en irritatie als gevolg.  Daarom raden wij aan mensen met een gevoelige hoofdhuid om sulfaatvrije shampoos te gebruiken.

CONCLUSIE

Producten die vrij zijn van parabenen, siliconen en sulfaten zijn over  het algemeen een stuk duurder. En dit zie je daarom ook in de prijzen terug komen in een kapsalon. Goedkopere producten bevatten eenmaal deze stoffen vanwege het zo goedkoop mogelijk willen houden van het product. Maar voor mensen met een “normale” huid is een shampoo met sulfaten geen enkel probleem! Echter zijn siliconen en parabenen wel af te raden indien je het waart vind om net even wat meer te betalen voor je beauty product!