Dat bladeren van de bomen vallen tijdens de herfst is bekend. Maar meer haaruitval tijdens de herfst?

Is dit een feit of een fabel?

Volgens recent Zweeds onderzoek is het antwoord op die vraag helder. Extra haarverlies in de herfstmaanden is wetenschappelijk bewezen! Maar hoe zit dat dan? En vooral: kunnen we iets doen tegen deze haaruitval in de herfst?

Er vallen gemiddeld zo’n 100 tot 120 haren uit per dag. 

De Zweedse wetenschappers bestudeerden de hoeveelheid haaruitval van een grote groep vrouwen gedurende 6 jaar. Ze concludeerden dat ons haar een levensduur heeft van tussen de 2 en 6 jaar en dat op elk willekeurig moment ongeveer 90% van dit haar aan het groeien is. Wat die overige 10% ondertussen aan het doen is? Die is uitgegroeid en zal binnen enkele weken tot maanden uitvallen. Dit proces is voortdurend aan de gang en ‘kost’ ons op een gemiddelde dag zo’n 40 tot 120 haren!

Herfst en haaruitval

Hoe kan het dan dat we tijdens de herfst meer haren verliezen? De oplossing zit in die ‘enkele weken tot maanden’ dat het een uitgegroeide haar kost om uit te vallen. Uit het onderzoek blijkt dat haren hier in de zomermaanden namelijk langer over doen. Sommige wetenschappers denken dat dit komt omdat haar tijdens die maanden een extra zware taak heeft; onze kwetsbare hoofdhuid beschermen tegen de felle zon. Zodra die zon in oktober weer is verdwenen, zit de taak van de uitgegroeide haren er echt op en vallen ze alsnog uit. En dat zijn dus al die extra haren die jij in de herfstmaanden in het doucheputje ziet verdwijnen!

Haaruitval beïnvloeden?

Een seizoenverandering is niet de enige factor die invloed heeft op haaruitval. Valt jouw haar voor langere periodes extreem uit? Dan kan dit wijzen op een andere oorzaak, bijvoorbeeld medicijngebruik of medische aandoeningen .Ook stress, ijzertekort of het volgen van een crashdieet kunnen oorzaken zijn van meer haaruitval.

Tips!

Gezond eten
Wanneer je lichaam onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zal het selectief omgaan met de energietoevoer. Je haar staat samen met je nagels helemaal onderaan het prioriteitenlijstje van je lichaam. Je haren zijn meestal dan ook de eersten die lijden onder een ijzertekort of crashdieet. Wil je haaruitval tegengaan, dan is het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met voldoende groene groentes (ijzer!) en granen.

Verbeteren omstandigheden
Tijdens de herfstmaanden veranderen de omstandigheden van je haar meer dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Want behalve minder zonlicht, krijgt je haar ook te maken met droge, kunstmatig verwarmde lucht. Af en toe wat extra tijd buiten doorbrengen kan wonderen doen!

Reiniging van je hoofdhuid
Een reiniging van de hoofdhuid is erop gericht om de bloedcirculatie van de huid te stimuleren en vuiligheid te verwijderen. Zie je hoofdhuid als een boom, is de stam niet gezond? Dan is de kwaliteit van de bladeren ook slechter.(om maar even in het herfst thema te blijven)

Zorgvuldig selecteren van je haarproducten
Een voedende shampoo, een conditioner van een hoge kwaliteit, een haarmasker; de keuze aan haarproducten is groot. En dat is niet voor niets. Elk haartype vraagt om een andere behandeling en een verkeerde keuze kan haaruitval verergeren.

Om je haar nu echt een boost te geven in de herfst is de Specifique lijn van Kérastase een fantastische uitkomst. Dit is kuur van 6 weken lang die ervoor zorgt dat de haargroei wordt gestimuleerd en de haardichtheid wordt verbeterd.

Deze lijn bestaat uit:

  • Shampoo Spécifique Bain PreventionDe shampoo zorgt voor een intensieve reiniging van de hoofdhuid en versterkt het haar vanuit de kern.
  • Masker Masque Hydra ApaisantDit masker van Kérastase wat bruikbaar is voor elk soort haartype en zorgt dat uw haar goed verzorgt en verfrist wordt. De crème zorgt voor zachtheid , soepelheid en lichtheid van het haar en hydrateert en kalmeert daarnaast ook direct de hoofhuid tijdens de behandeling. En dit is ideaal want, stralend en gezond uitziend haar begint bij een goed verzorgde en gehydrateerde hoofdhuid.
  • Spécifique Aminexil Force RDit is een intensieve kuur tegen haaruitval. Hier zit de stof Aminexil in en dit zorgt ervoor dat het haarzakje soepel blijft waardoor de haar kan blijven bewegen zonder af te breken.

 

Deze behandeling is ook mogelijk in de salon. Echter is het wel van belang dat je deze behandeling thuis herhaald.

Geïnteresseerd? Wij verwelkomen je graag in onze salon!