Haaruitval, een nachtmerrie voor elke vrouw!

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen haaruitval of dunner wordend haar heeft? Oud maar ook jonge mensen. Maar hoe komt dit toch?

Ook onze mannen hebben hier last van. Alleen is het bij mannen eerder acceptabel om met een kaal hoofd te gaan lopen natuurlijk. Ondanks dat de overstap van haar naar kaal ook best groot en heftig kan zijn.

Wist je dat?

Ieder persoon last heeft van haaruitval?

Dat je er gemiddeld 100 haren per dag uitvallen? Best heftig hé?

Wist je ook dat je haar zich volledig vernieuwd om de 2 tot 6 jaar? Gelukkig dat dit dan wel geleidelijk gaat . *pfiew*

Vanaf wanneer moet ik me dan zorgen maken?

Dit is een lastige vraag. Zoals ik net al aangaf verlies je 100 haren per dag. Verlies je dus meer dan deze 100 haren, dan kan je spreken over extreem haaruitval. Al ga je niet elke haar tellen die er uit valt kan je wel zien of je dunne plekken krijgt. Begin je dit te zien dan zijn er eerst een aantal punten waar je naar moet kijken. Want misschien is de reden van je haaruitval heel makkelijk te achterhalen.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Er zijn verschillende redenen maar het meest voorkomende is diffusse haar uitval. Dit wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. De meest onschuldige vorm van diffuus haaruitval bij vrouwen is de seizoens haaruitval (rui). In het voor- en najaar kunnen er periodes zijn waarin het haar meer uitvalt en dit herstelt zich weer in de zomer en in de winter. Thank god!

Zwangerschap. 

Of eigenlijk is het meer na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap hebben de meeste vrouwen voller en glanzender haar. Dit komt omdat je het hormoon oestrogeen aanmaakt. Als het oestrogeengehalte in je bloed daalt rond de geboorte van je baby, komen je haren in de rustfase en daarna in de uitvalfase. Hierdoor verlies je opeens heel wat haar. Ook de textuur verandert. No worries. Dit is normaal. Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.

Stress.

Omdat je lichaam tijdens stress in een overlevingsmodus gaat is dit ook voor je gezondheid minder goed. Tijdens stress gaan je haarfollikels (haarzakje) in ruststand. Je haar sterft hierdoor af. De grote boosdoener hier is cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Coritsol zorgt op zijn beurt weer voor een overproductie melkzuur dat het haar aantast. De haarwortel wordt aangetast en het haar wordt dunner en/of valt uit. Met als resultaat, enorme plukken haar in je borstel/doucheputje.

Medicatie/chemo.

Dit is de meest zichtbare en bekendste bijwerking van chemo. Chemo gaat het zware gevecht aan tegen de cellen in het lichaam. Naast de kanker cellen zijn dit helaas ook de cellen die de haarzakjes verzorgen. Ook zorgt chemo ervoor dat de hoofdhuid erg uitgedroogd word en zorgt ervoor dat de hoofdhuid snel gaan schilferen. Vaak begint de haaruitval 2 tot 3 weken na de eerste chemokuur. Bij de ene persoon treedt het haarverlies geleidelijk op, bij de andere valt het haar meteen met grote plukken uit. De meeste mensen lopen tegen hun tweede chemokuur al rond met een pruik of sjaaltje.

De overgang. 

Tijdens de overgang maak je minder oestrogeen aan. En oestrogeen heb je nou eenmaal nodig voor het gezond houden van je haarzakjes. Wees voorzichtig met wat je doet met haar. Hoe erg ik ook snap dat je liever nog niet grijs wilt worden is kleuren 1 van de dingen die je haar niet zo leuk vind.

De reden dat wij mensen een hoofdmassage na onder andere een kleurbehandeling geven, is omdat je hierdoor de bloed toevoer stimuleert van je hoofd. Dit zorgt dus niet alleen ervoor dat je heerlijk kan ontspannen maar ook is het beter voor je haargroei!

De juiste producten.

Wij snappen ook dat je niet direct de 1 op andere dag stressvrij bent of dat je van je medicatie af bent. Maar er zijn zeker wel producten die ervoor zorgen dat je hoofdhuid en haargroei gestimuleerd word en goed gevoed word.

Haar vitamins.

Gezonde vitaminen, mineralen en krachtige antioxidanten waarvan klinisch bewezen is dat ze haar op cellulair niveau voeden. Helpt haar sneller langer en sterker te worden. 100% veganistisch, glutenvrij, soja-vrij en gelatinevrij natuurlijke frambozen en bosbessen melanges.

Kerastase Genesis. 

Deze anti-haaruitval versterkende shampoo voor zwak haar, gevoelig voor haaruitval als gevolg van breuk. Een ultra-delicate formule die de hoofdhuid en vezels ontgiftigt en versterkt om haaruitval door breuk te verminderen. De formule is ideaal voor fijn of vettig haar en verwijdert talg- en vervuilde deeltjes van de hoofdhuid en haarvezels.

Het haar wordt vanaf de wortel tot aan de lengtes op een zachte manier gereinigd met als eindresultaat een lichtgewicht gevoel. De formule is verrijkt met een combinatie van Edelweiss Stamcellen en Gemberwortel, het versterkt de haarvezel voor een intense veerkracht om haaruitval als gevolg van breuk te verminderen. Het haar is versterkt en klaar om verzorgd te worden met als eindresultaat een vollere en gezondere look.

Tot volgende week! XX